Ser o no ser

“Ser o no ser, aquesta és la qüestió (…)” així comença l’acte 3 de l’obra Hamlet de Shakespeare. És una frase que tots coneixem i que potser hem dit o fins hi tot hem bromejat amb ella alguna vegada.

Però si ens la llegim atentament, és un frase amb un contingut profund. Crec que moltes vegades les persones realment “no som”. Vivim deixant-nos portar pel dia a dia i reaccionem automàticament davant les circumstàncies, sense aturar-nos a pensar el que volem “ser nosaltres”. I això moltes vegades ens fa patir. Hi ha persones que estan acostumades a enfadar-se quan algú els porta la contraria, d’altres reaccionen amb agressivitat quan se senten insegures, algunes se senten culpables per qualsevol cosa, hi ha qui sempre abaixa el cap i permet que els altres decideixen per ella…

Tots tenim reaccions que ens apareixen de forma automàtica, sense que tinguem control sobre la nostra actitud. És com si algú ens premés un botó i engegués un mecanisme que no som capaços d’aturar.

A mi m’ha passat moltes vegades. I m’he preguntat molts cops, sobretot davant les reaccions que m’ocasionen malestar o culpa per com m’he comportat, per què he tornat a reaccionar igual?

Quan no puc escollir la meva reacció “no sóc” jo sinó que és un automatisme interior que està vivint aquella situació per mi. Sense adonar-nos deixem el control de la nostra vida a tots aquests mecanismes automàtics que decideixen per nosaltres.

Prestar atenció i conèixer aquestes reaccions automàtiques és essencial per poder ser nosaltres mateixos. Quan coneixem el que dins nostre motiva aquesta reacció és quan podem recuperar la nostra capacitat de decisió i triar si volem continuar reaccionant igual o preferim fer-ho d’una altra manera. Aquí és quan cada moment podem “ser” i viure com cada un ho elegeixi.

El treball d’autoconeixement personal és bàsic per poder detectar aquests mecanismes i aprendre a buscar en un mateix noves estratègies per canviar.

2016.02.18 Ser o no ser

 

Tags:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *