La clau per alliberar-se de la por

Sentir por està en la nostra naturalesa i en menor a major mesura tots, en alguna situació, ens apareix la por. És una reacció molt útil perquè ens avisa que estem davant d’un perill que amenaça la nostra seguretat.

Quan aquest perill està davant nostre, la por ens permet actuar per poder desfer-nos d’ell. Et posaré un exemple simple d’una situació d’aquest tipus:

Estem travessant un carrer i veiem un cotxe que ve veloç cap a nosaltres. Immediatament la por ens fa reaccionar i ens apartem corrents.

Però amb les pors psicològiques no passa el mateix. Moltes vegades no hi ha cap fet extern en el moment present que ens pugui danyar, sinó que som nosaltres mateixos, amb els nostres pensaments, els que projectem perills que amenacen la nostra pròpia seguretat.

Són pensaments de futur incert o de possibilitats que no sabem si passaran, són pensaments que ens incapaciten o ens invaliden, són pensaments que ens exigeixen més del compte o que busquen controlar allò que està fora de les nostres possibilitats.

Quan una persona no troba la manera útil d’afrontar i gestionar la situació de perill que genera aquests pensaments, l’amenaça es pot convertir en permanent i la persona pot passar a viure en un estat constant de por i pensaments negatius.

La por sempre reclama una actuació per deixar de sentir el perill. I pot ser una actuació tant externa com interna (com per exemple canvis de pensament, d’actitud…).

En el cas de les pors psicològiques sovint calen canvis interns. La dificultat està en que moltes persones tenen un garbuix d’idees i contradiccions dins seu que fa que no sàpiguen com actuar ni quins canvis fer.  No saben quina direcció és l’adequada per elles, què els convé més o quina resposta/acció els és útil. I al no poder actuar van mantenint aquest estat d’alerta, d’estrès o inseguretat que genera tensions i malestar.

LA CLAU PER ALLIBERAR-SE DE LA POR

La clau per alliberar-se de la por és canviar la forma d’afrontar la por. És un canvi d’actitud: enlloc de centrar-me en el problema o lamentar-me del problema, em centro en com puc resoldre, en aquest moment, la necessitat de seguretat que la por em reclama. I actuar, ara.

És a dir, què puc fer jo per resoldre la meva necessitat de seguretat ara i aquí en aquesta situació: canviar un pensament, canviar una actitud, deixar anar una idea que m’està bloquejant o fer una acció diferent a la que he fet fins ara.

Per poder fer aquest treball de canvi i transformació de la por és important tenir clar el que és important per un mateix. Això és el nostre potencial. És el que necessitem i volem per a nosaltres. Tal i com vaig explicar en l’article “L’essència de la felicitat”, quan saps el que és essencial per tu, tens la direcció que pot donar resposta a les teves necessitats.

Si estàs decidit a deixar enrere la por, en el curs Allibera’t de la por – Desperta el teu potencial treballem els temes essencials per comprendre la por i aprendre-la a gestionar:

  • Entendre la por i detectar els pensaments que la generen.
  • Aprendre com detectar quines són les necessitats de seguretat d’un mateix.
  • Actituds i estratègies per afrontar la por psicològica.
  • Despertar el potencial i la confiança en un mateix.

L’objectiu és que les persones puguin adquirir eines per canviar actituds i pensaments per viure més d’acord amb el que és més important per a elles.

Calendari – Programació del curs

2016.03.03 Article: Allibera't de la por

 

Tags: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *